Utazás előtti hasznos utazási információk!

Mennyibe kerül, mikor a legjobb utazni, mi kell az utazáshoz, útlevél, vízum, egészségügyi előírások, utazási biztosítás, világidő, repülési előírások!

1. Árak: Árajánlat kéréshez kérjük adja meg: mikor akar menni, melyik hónapban, annak melyik felén, kint hány éj legyen, hány fő, abból van-e aki 12 év alatti gyermek, milyen kategóriát keresnek, ( 2-3-4-5-6 csillagos), milyen ellátással? (ellátás nélkül apartmanban, szállodában reggelivel, félpanzióval, (reggeli és ebéd), teljes ellátással,( reggeli, ebéd és vacsora italok nélkül), vagy all inclusive ellátással ( napi háromszori étkezés + italok korlátlanul )

 – Melyik úti cél mennyibe kerül átlag? (Legkedvezőbb árban a legelső, majd a magasabb árkategória felé növekszik az ár. Így már előre látható, mi az ami belefér.)

Mediterrán üdülőhelyek: Görögország, Bulgária, Horvátország, Tunézia, Egyiptom,  Olaszország, Spanyolország, Kanári-szigetek, Török Riviéra, Madeira, Portugália, Francia Riviéra, Korzika, Szardínia.

Ázsia: Thaiföld és a környező szigetek, Indonézia – Bali, Fülöp-szigetek, Vietnám, Sri Lanka, India, Szingapúr, Malajzia,

Karib térség: Dominikai Köztársaság, Mexikó – Cancun, Kuba, Jamaika, Aruba, Curacao, Kajmán-szigetek, St. Martin, Guadeloupe, Martinique, Barbados, Bahamák, St. Lucia, Virgin Islands, Bermudák.

Indiai Óceáni szigetek: Zanzibar, Mauritius, Maldív-szigetek, Seychelles-szigetek.

Amerikai kontinens: Mexikó, Venezuela – Isla Margarita, Brazilia, Costa Rica, Guatemala, Beliz, Peru, Ecuador, USA, Kanada, Chile, Argentína.

Csendes Óceán: Hawaii, Fiji, Tonga, Szamoa, Cook, Marquises, Új-Zéland, Ausztrália, Tahiti, Bora Bora.

2. Időjárás : Részletek letölthetők: http://worldweather.wmo.int/en/home.html

Mikor hová utazzunk ?  Figyelembe véve az általános legkedvezőbb éves utazási időszakokat, az alábbi információ fontos lehet az utazási desztináció kiválasztásánál.

Nyári időszakban a legjobbak időjárás szempontjából (május-szeptember) 

EURÓPA – MEDITERRÁN vidék – Földközi tengeri medence : Utazásra legjobb a nyári hónapok. Kiváló, eső mentes és megfelelő vízhőmérséklettel. Déli részen már február – márciustól jó az idő, sok a napsütés. Tenger még nem fürödhető. ( kivéve Egyiptom – Vörös tenger ahol egész évben lehet fürödni. ) Májusban már jó az északi mediterrán terület is, sok napsütéssel, napközbeni meleggel. Éjszaka még hűvösebb van. A tenger, majd csak júniustól fürödhető jobban. Júliustól egészen augusztus végéig már minden Mediterrán területen kiváló az idő 30-35 °C van, a tenger is 23-25 °C fokos. Szeptember első fele még jó az északi mediterrán résznek is, de szeptember közepétől már csak a délebbi részeken jó az idő és meleg a tenger. Fürödhető még októberben is.

ATLANTI – ÓCEÁNI-SZIGETEK: Kanári-szigetek, Madeira, Azori-szigetek. Az időjárás egész évben kiegyenlített, kellemes, még télen is 20 °C van napközben. A szállodai medencékben lehet fürdeni. Az óceán egész évben hűvös, még nyáron is csak 20-22 °C fokos. ( kivéve a védettebb, kisebb öblökben, ahol ennél melegebb is lehet )

BALI: Mivel az Egyenlítő alatt helyezkedik el, így időjárása fordított, mint a világ többi részén. Legkellemesebb ott tartózkodásra az idő május végétől egészen októberig, amikor szárazabb és valamivel hűvösebb van ( 26-30 °C ). A legtöbb eső decembertől – áprilisig esik, azon belül is főleg januárban és februárban a legtöbb. Ilyenkor az idő fülledtebb, melegebb, párásabb, szelesebb és viharosabb is lehet, de azért ekkor is lehet kirándulni és fürödni mindezek figyelembevétele mellett.

TAHITI – BORA BORA, dél Csendes-óceán: A főszezon, amikor a napi középhőmérséklet átlag 28-32 °C körüli és elszórva vannak csak esők, júniusban kezdődik és október végéig tart. Így ez az időszak az utazásra legideálisabb a világnak azon a felén! Novembertől egészen áprilisig az idő párásabb, melegebb, fülledtebb, időnként szelesebb és viharosabb is lehet. Január és február az esős évszak közepe.

HAWAII, USA – észak Csendes-óceán:  időjárása egész évben kellemes, szubtrópusi, legtöbb eső talán május-júniusban és december- januárban esik, de az év minden napján eshet akár kitartóan is, aztán viszont újra ragyog a nap. Legkeresettebb hónapok július és augusztus, valamint december és január. Mivel több szigetből áll, így az időjárás is eltérő lehet. Időnként nagyobb ciklonok is elérik futólag. Az óceán egész évben 22-24°C fokos.

Téli időszakban a legjobbak időjárás szempontjából (november – április) 

MALDÍV – szigetek az Egyenlítő alatt helyezkednek el, így trópusi időjárás az uralkodó. Ez azt jelenti, hogy május és június valamint október és november általában a legcsapadékosabb hónap. Legszárazabb általában január, február, március és április, amikor legkedvezőbb az idő az ott tartózkodásra és természetesen ilyenkor legnagyobb a kereslet is, ami az árakat is befolyásolja. Trópusok lévén bármikor előfordulhat rövidebb-hosszabb, szelesebb és csapadékosabb idő. Lehet szerencséjük az egyébként általában változékonyabb időszakokban is, így keresett még a július vége, augusztus, szeptember eleje, valamint a december eleje is.

SEYCHELLES: Trópusi éghajlat, forróság van egész évben ( hőmérséklet 24-32°C ). Az esős évszak novembertől márciusig tart. Az esőfüggönyszerű csapadékhullás után hamar kisüt a nap. Áprilisban és májusban leghosszabbak a nappalok. A főszezon július és augusztus. Januárban és februárban az óceán 26 °C fokos. Szörfözni, vagy vitorlázni május és október a legjobb. Búvárkodáshoz április, május, szeptember és október. Legzsúfoltabb és legdrágább hónapok a december, január, július és augusztus. Áprilistól októberig a frissítő délkeleti  passzátszelek miatt az időjárás hűvösebb és szárazabb, míg az enyhébb észak-nyugati monszun-szélrendszer Karácsony táján éri el a Seychelle-szigeteket, csapadékot hozva és felhőszakadásokat idézve elő. Záporok és zivatarok bármikor előfordulhatnak, az egyik tengerparton esik az eső, a másikon süt a nap .

MAURITIUS: A sziget szubtrópusi égövben fekszik, az éghajlat kevésbé behatárolható. A sziget déli részén teljesen más, mint északon. Az esős évszak januártól februárig tart, a partszakaszon kevesebb, de szinte mindig lehet rá számítani. Ciklonok, főként novemberben és márciusban fordulnak elő, de egész évben lehetnek. A legmelegebb hónapok januártól márciusig napközben 30 °C körül, éjszaka 20-22°C. Télen, júliustól szeptemberig  napközben 25°C, éjjel 16-18°C. A tenger 22-26 °C, legmelegebb januárban és februárban, leghidegebb júliusban, augusztusban és szeptemberben.

AFRIKA – KENYA /Mombasa: A hőmérséklet júniustól szeptemberig 24-29°C. Az év többi részében, októbertől májusig még melegebb, 28-32°C. A  víz  27-29°C. Esőzés márciusban kezdődik, áprilisban és májusban tetőzik, majd a nyárra csökken, aztán pedig ősszel ismét gyakrabban esik. Decembertől februárig terjedő időszak a legideálisabb. Kellemes melegen fúj a szél és eső szinte egyáltalán nem esik.

ZANZIBAR:  A legtöbb eső október közepétől november közepéig és áprilisban esik. A nyár novembertől májusig tart. Ekkor forró az idő, nagy a páratartalom és nagy esők jellemzőek ( elsősorban novemberben, áprilisban és májusban. ) A tél júniustól októberig tart. Meleg, napos, kellemes az idő. Ideális utazási időpont: december – március, július – október.

FLORIDA – KARIB TÉRSÉG: Január a leghűvösebb, ( 20-28°C ) ami azt jelenti, hogy Florida, Kuba, Bahamák és a Dominikai Köztársaság környékén főleg a keleti partokon szeles, hűvösebb idő is előfordulhat esővel. A Karib térség déli része ilyenkor kellemesebb, melegebb pld. St. Martin, Guadeloupe, Martinique, Barbados, St. Lucia, vagy a védettebb Nyugat-Karib térség, Jamaika, Kajmán-szigetek, Aruba. Februártól április végig tart a száraz, egyre jobban meleg idő ( 25-32°C ) amikor kellemes, nem annyira párás, így a víz is ( kb. 24-26°C ) Május és június már melegebb, még megfelelő lehet, ugyan így a december is. Júliusban kezdődik el a nyári hurrikán szezon, ami fülledt, meleg, párás, időnként viharos. Akár november végéig is tarthat.

DÉL – KELET ÁZSIA: Utazásra legkellemesebb december, januártól egészen áprilisig. Ilyenkor száraz, meleg az idő ( 25-32°C ), a víz is kellemes ( 24-26°C). Esők is ritkábban fordulnak elő. Április végétől, egészen novemberig monszunos időjárás az uralkodó, amikor fülledt, meleg, párás, esős és viharos az idő. Az átlag hőmérséklet 28-36°C. A víz is meleg, de a szél és a hullámok miatt kevésbé élvezhető. Ez vonatkozik szinte egész Thaiföld, Malajzia, Fülöp-szigetek, Dél Kína-Hainan, Tajvan és Szingapúr terültére. Kivételek persze vannak, így az egyik legelzártabb és védettebb sziget a Sziámi öbölben Koh Samui, május és november környékének kivételével szinte az egész évben megfelelő, nyugodt üdülést tud biztosítani. Ugyanígy az említett területeken is még több kisebb védettebb sziget időjárása is megfelelő, eltérhet az egyébként máshol szokásos monszunos időjárástól.

DUBAI: Novembertől áprilisig a hőmérséklet 25-28°C fok, ilyenkor eshet is egy kicsit,(sőt éjszakánként még kellemes hűvös is lehet) a többi hónap fülledt, forró és párás. A hőmérséklet 30-40°C fok. Tenger szinte egész évben fürödhető. (január-február hűvösebb )

 

3. Egészségügyi előírások: Már minden országba való utazáskor ajánlott a Hepatitis A-B-C- elleni védekezés (így Magyarországon is). Afrikai, Indiai, Sri Lankai, Délkelet Ázsiai, Dél Amerikai hosszabb tartózkodás során ajánlott még a kolera, sárgaláz és egyéb helyi betegségek elleni védekezés.

Többi üdülőszigeten nincs külön előírás.

Részletes információk : http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1

https://www.antsz.hu/   ,  http://www.hazipatika.com/

 

4. UTAZÁSI BIZTOSÍTÁSOK :

  

 

 

5. VÁM előírások: Részletes információk:

http://www.nav.gov.hu/data/cms215912/55._Az_utasforgalomra_vonatkozo_vam_es_egyeb_szabalyok_2012..pdf

 

6. Külügyi tájékoztató : Részletes információk letölthető vízumról,veszélyes helyekről, utazási információkról :

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 

7. ÚTLEVELEK: Minden utazónak kell, így kisgyermeknek is külön !   Soron kívüli és sürgősségi útlevél ügyintézés Magyarországon 2012. január 1-jétől új eljárásrend lépett hatályba az útlevél ügyintézésben. Eszerint lehetőség van arra, hogy az útlevelet a jelenlegi harminc napos ügyintézési idő mellett 7 napos, 3 napos vagy akár 24 órás ügyintézési idővel igényeljék az ügyfelek. Az emelt szintű szolgáltatás választása esetén az útlevél kiállítás eljárási illetékének megfizetésén túl igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni.  http://www.nyilvantarto.hu/hu/    pótdíj: – 7 napos soron kívüli eljárás esetén 19 ezer forint;- 3 napos sürgősségi ügyintézéskor 29 ezer forint;- 24 órán belüli azonnali okmánykiállítás esetén 39 ezer forint. 24 órán belüli azonnali okmánykiállítást kizárólag a KEK KH által működtetett  www.okmanyirodak.hu   Központi Okmányiroda ügyfélszolgálatán Budapest XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112. lehet igényelni hétköznapokon 8-tól 20 óráig, szombaton és vasárnap 8-tól 14 óráig. A kérelem soron kívüli (7 napos), valamint sürgősségi (3 napos) eljárás esetén az ország bármelyik okmányirodájában benyújtható.Megváltozott az okmányok átvételi rendje is. A sürgősségi, valamint azonnali eljárásban igényelt útlevél kizárólag a Központi Okmányirodában vehető át. Mely országokba lehet személyi igazolvánnyal, útlevél nélkül utazni ? Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Monaco, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Izland, Norvégia, Lichtenstein, Svájc, Szerbia, Andorra, Horvátország.   Melyek azok személyi igazolvány típusok, amelyekkel utazni lehet, amelyet elfogadnak:  http://prado.consilium.europa.eu/HU/categories/HUN/B/resultByCountryCategory.html a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így ezentúl európai utazásiakhoz a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges kiváltani az útlevelet.

 

8. VILÁGIDŐ : http://www.worldtimeserver.com/

 

9. Valutaváltó :   http://napiarfolyam.hu/valutavalto/

 

10. Mobil szolgáltatók, külföldi telefonálási dijak :

http://www.telekom.hu/ , http://www.vodafone.hu/magyar   , http://www.telenor.hu/

 

11. Hol milyen elektromos csatlakozó van ? http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

 

12. Repülés előtti fontos információk : http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott

 

13. Európa és a  Földközi tengeri üdülőhelyek http://www.mapsofworld.com/europe/

 

14. Világtérkép: http://www.bing.com/maps/?FORM=MMREDR

 

Az alábbi desztinációkban rendelkezünk tapasztalatokkal : MALDÍV-SZIGETEK, JAPÁN, KÍNA, INDIA, NEPÁL, SRI LANKA, MALÁJZIA, BORNEO, THAIFÖLD, VIETNÁM, KAMBODZSA, INDONÉZIA-BALI, FÜLÖP-SZIGETEK, MAURITIUS, SEYCHELLES, KENYA, ZANZIBAR, TANZÁNIA, DÉL-AFRIKA, AUSZTRÁLIA, ÚJ-ZÉLAND, BORA BORA, TAHITI és szigetei, HÚSVÉT-SZIGETEK, FIJI, TONGA SZAMOA, COOK-SZIGETEK, PÁPUA ÚJ GUINEA, USA-FLORIDA-KALIFORNIA-HAWAII, KANADA ,KUBA, DOMINIKA, MEXIKÓ, COSTA RICA, GUATEMALA, VENEZUELA, PANAMA, BRAZILIA, ARGENTINA, CHILE, ECUADOR, GALAPAGOS-SZIGETEK, PERU, BAHAMÁK, JAMAIKA, ST.LUCIA, BARBADOS, ARUBA, ST.MARTIN, ANGUILA, KAJMÁN-SZIGETEK, PUERTO-RICO, GUADEOLUPE, ANTIGUA, vagy bármi más, kérjen ajánlatot, küldjük az árakat, lehetőségeket.

 

www.admiraltravel.hu  tel 06-53-311500 és 06-53-500843  admiraltravel@t-online.hu